Terugblik op Workshop Social Media Tiel

In samenwerking met bibliotheek Rivierenland werd vanuit Buurtzorg Jong Tiel de workshop Social Media gegeven. Een grote groep actieve en betrokken ouders nam deel aan deze workshop. Op bevlogen wijze informeerde Adri Vroon (lees- en mediacoach) ons over de voor- en nadelen van social media.

MediaDiamant 400x800 810x405 

Bovenstaande sleutelwoorden vormen tezamen de “media-diamant”; een handig hulpmiddel voor verantwoord gebruik van social media. Tijdens de workshop werd aan iedere deelnemer de media-diamant uitgedeeld.

Of je er als ouder nou blij mee bent, of niet: social media is niet meer weg te denken uit het leven van nu. En je zou kunnen zeggen: “gelukkig maar”, want social media heeft veel te bieden. Social media is niet alleen leuk, maar zeker ook leerzaam. Er zijn leuke spelletjes, er is handige informatie en het is anno 2019 een belangrijke route voor sociaal contact.
Maar…..er zijn ook gevaren; risico’s. En die moet je als ouder kennen, zodat je je kind kunt opvoeden in de digitale wereld.

Een kind van 9 jaar stuur je ook niet (zonder begeleiding) een grote stad in, waarom zou je je kind dan wel (zonder begeleiding) het web op laten gaan? Een kind kent de gevaren niet, ziet de gevaren niet……niet in de grote stad, maar ook niet op het web.

Adri gaf ons tijdens de workshop een aantal nuttige tips, zoals:

  • Weet waar je kind mee bezig is; vraag erna, toon interesse, kijk samen naar wat je kind doet.
  • Stel grenzen; zowel qua tijdsduur als qua type spel/activiteit, maak afspraken.
  • Praat met je kind; over de voordelen, maar ook over de risico’s.
  • Wees voorzichtig met foto’s op het web; ze kunnen gemakkelijk misbruikt worden.

Adri komt ook op scholen en geeft daar media-les. In die lessen is ook veel aandacht voor digitaal pesten. Kinderen zijn zich soms niet bewust van de impact die dat heeft. Maar digitaal pesten kan evengoed verwondingen geven als fysiek pesten, zo zagen we in een aangrijpend filmpje.

Adri drukt de kinderen in haar lessen ook op het hart niets te doen wat ouders of de juf niet zouden goedkeuren. Op die manier hoopt zij kinderen te leren respectvol en verantwoord gebruik te maken van social media.

Naar aanleiding van deze leerzame avond ontving elke deelnemer een telefoonkaart. Op deze kaart staan nuttige tips over prettig en veilig gebruik van de mobiele telefoon. Wilt u ook zo’n telefoonkaart ontvangen, laat het weten via: m.vangelder@bzjong.nl

Handige sites voor ouders en opvoeders
www.mediawijzer.net
www.hoezomediawijs.nl
www.mediasmarties.nl
www.jeugdbibliotheek.nl
www.jouwzoekmachine.nl
www.meldknop.nl
www.gameadviesopmaat.nl

En hoe ging het verder?

Twee dagen later komt er een trotse moeder bij ons. Ze laat weten dat ze veel aan de workshop heeft gehad en ook al tips in de praktijk heeft gebracht. Zo heeft ze met haar zoon (11 jaar) gesproken over het gebruik van de tablet en heeft ze regels gesteld. Eén van de regels is: na 7 uur ‘s avonds geen schermtijd meer. Dat leverde flinke weerstand op. Maar moeder zette door; gesteund door de info uit de workshop. Rond half 10 ging moeder op zijn kamer kijken. En wat bleek: hij sliep als een roosje. Moeder was zeer verbaasd, want haar zoon is doorgaans een late, moeilijke slaper. Deze regel houdt moeder en zeker in. En ze heeft nog meer tips gehoord waarmee ze aan de slag zal gaan, zo vertelt ze trots en zelfverzekerd